Vitamíny
Hypovitaminóza a zatížení
Hypovitaminózy se mohou vyskytnout občas přechodně i u jinak dobře trénovaných a výkonnostních sportovců. Dochází k nim zejména tehdy, když sportovec výrazně změní stravovací návyky (redukce hmotnosti, vegetariánská strava, jednostranná strava) při kterých nemusí být zaručený příjem plnohodnnotných složek potravy. Stejně i při intenzivním tréninku, když je vyšší potřeba vitamínů, sportovci ne vždy tento přechodný nedostatek dostatečně kompenzují. Nasledky mírné hypovitaminózy bývají diskrétní, ale na výkonnosti a zdraví sportovce se mohou projevit nepříznivě.
Charakteristika jednotlivých vitamínů
Vitamín A (retinol) + provitamín beta-karotén
Ovlivňují: procesy vidění, metabolismus a procesy sliznic, kůže, kostí a imunobiologické pochody.
Nedostatek: znížená odolnost vůči infekcím horních cest dýchacích, kůže, trávicího traktu, zpomalení přivykání na šero.
Přírodní zdroje vitamínu A: mléko a mléčné výrobky, máslo, vejce, mořské řasy, rybí olej
Přírodní zdroje provitamínu: Petržel, červená paprika, špenát, mrkev, cibule, ovoce
Zajímavosti: 6 mg beta karotenu = 1 mg vitamínu A
Doporučená denní dávka: 1 mg
Vitamín B1 (tiamín)
Ovlivňuje: uvolňování energie pro svalovou činnost
Nedostatek: pokles sportovního výkonu, mravenčení až bolesti svalů, zvýšená únavnost, poruchy trávení, zlá koncentrace
Přírodní zdroje: červené maso, ryby, vejce, obilné klíčky, celozrnné výrobky, obilniny, ovesné vločky, ořechy
Doporučená denní dávka: 1-2 mg
Vitamín B2 (riboflavín)
Ovlivňuje: svalovou činnost
Nedostatek: pokles sportovního výkonu, zápaly kůže a sliznic
Přírodní zdroje: mléko, mléčné výrobky, ryby, velce, celozrnné výrobky, vařená listová zelenina
Doporučená denní dávka: 1,5 mg
Vitamín B3 (niacin)
Ovlivňuje: uvolňování energie z glykogenu a tuků, buněčné dýchání a CNS, likvidaci tuků a cholesterolu v těle
Nedostatek: nespavost, podrážděnost, poruchy soustředěnosti
Přírodní zdroje: obilné klíčky, celozrnné pečivo, zelenina, mléčné výrobky
Doporučená denní dávka: 20-30 mg
Vitamín B5 (kyselina pantoténová)
Ovlivňuje: metabolismus glycidů a tuků
Nedostatek: únavnost, pokles sportovního výkonu
Přírodní zdroje: vnitřnosti, obilné klíčky, listová zelenina, celozrnné výrobky
Doporučená denní dávka: 5-6 mg
Vitamín B6 (pyridoxin)
Ovlivňuje: metabolismus bílkovin, tuků, hořčíka, při tvorbě erytrocytů, pozitivně působí na CNS
Nedostatek: svalové křeče, olupování kůže, poruchy elektro aktivity svalů
Přírodní zdroje: srdce, droždí, brambory, mléko, mléčné výrobky, vejce, zelenina
Doporučená denní dávka: 1-3 mg
Vitamín B12 (cyankobalamin)
Ovlivňuje: hemopoézu, metabolismus bílkovin, CNS
Nedostatek: zvýšená únavnost, mravenčení ve svalech, nechuť k jídlu, sucho v ústech
Přírodní zdroje: maso, vejce
Doporučená denní dávka: 300 mg
Vitamín C (kyselina L-askorbová)
Ovlivňuje: z hlediska sportovního výkonu získávání energie pro svalovou činnost, oxidoredukční procesy, tvorbu buněk cévní stěny, imunitní pochody a další
Nedostatek: snížení odolnosti vůči infekcím, celková slabost, horší hojení ran
Přírodní zdroje: čerstvé ovoce a zelenina
Doporučená denní dávka: 150-200 mg
Vitamín D (kalciferol)
Ovlivňuje: metabolismus vápníku a fosforu, stavbu kostí
Nedostatek: svalové hypotónii
Přírodní zdroje: opalování se na slunci, ryby, mléko, vejce, provitamín se nachází v listové zelenině a ovoci
Doporučená denní dávka: 300000 m.j. (=mezinárodní jednotka)
Vitamín E (tokoferol)
Ovlivňuje: snižeuje potřebu kyslíku, ovlivňuje metabolismus tuků, zařazuje se do skupiny antioxidantů
Nedostatek: Zpomalení zotavení, zvýšení kyslíkového dluhu
Přírodní zdroje: ořechy, obilné klíčky, vejce, mléko, zelená listová zelenina, kukuřice, sója, hrách, kapusta, petržel
Doporučená denní dávka: 100-200 mg
Pokud se chcete dozvědět více, nebo rovnou nakoupit, můžete pokračovat sem