L-Carnitin
Veškerý přírodní karnitin je L-Izomer, který se využívá hojně u sportovců a doporučuje se i kardiakům. Karnitin je látka, která se podílí na přenosu mastných kyselin z cytosolu do mitochondrií, kde jsou oxidovány. Mastné kyseliny s dlouhým řetězcem totiž nemohou procházet mitochondriální membránou samy o sobě. Kdyby snad někoho zajímal chemický vzorec: (CH3)3N+CH2-CH(OH)-CH2-COO-
Karnitin se přirozeně vyskytuje v mase, mléčných výrobcíh, ořechách, obilninách brokolici či česneku. Při jeho nedostatku nastává hypoglykémie a zároveň se zvyšuje hladina mastných kyselin v krvi. Objevuje se také svalová slabost.
Karnitin je tudíž hojně využíván pro spalování tuků. Čím vyšší je hladina karnitinu ve svalu, žím více tělesného tuku se může přesunout a spálit. Ukázalo se, že přísun karnitinu v potravinových doplňcích zvyšuje hladinu karnitinu ve svalu. Proto vám také pomůže zbavovat se tělesného tuku. Konzumace karnitinu také "šetří glykogen", což je velmi důležité především pro sportovce. Snižuje tvorbu kyseliny mléčné(laktátu) v průběhu fyzické zátěže vysoké intenzity.
Naše tělo si však dovede L-carnitin vyrobit samo. Tvoří se z aminokyselin Lysin a Methionin za účasti vitaminů (niacin, pyridoxin a vitamin C) a za spolupůsobení železa. Chybí-li kterákoliv z uvedených látek, produkce začne váznout.
Kdy se dá uvažovat o karnitinu jako doplňku stravy?
- veganství - nejvíce karnitinu je v mase, vejcích, sýrech..
- nadměrná fyzická aktivita - karnitin potřebují např. vytrvalci
- hladovění - při dietách je účinnou a současně ochrannou látkou
Minimální účinná denní dávka je 300mg čistého l-karnitinu. Obvykle se používá dávkování 300-1500mg dlouhodobě. V některých případech rýsovací diety se pro rychlejší úbytek tukové tkáně doporučuje až 2g denně, rozloženo do několika menších dávek. Spolu s L-Carnitinem je možné (zvláště při dietách zaměřených na celkové hubnutí) užívat i jiné spalovače tuku, např. Pyruvát, HCA, stimulancia na bázi pseudo-efedrinu, guarany apod.
POZOR! Každý sportovec, který užívá produkt doplňkové výživy s obsahem karnitinu, musí vědět, že smí užívat výhradně jen I-karnitin. Občas se objeví na trhu mezi potravinovými doplňky pro sportovce i d, I-karnitin. Tomu je však třeba se vyhnout, neboť' z 50 procent obsahuje d-karnitin. Ten se v přírodních potravinách vůbec nevyskytuje a je to látka pro lidský organismus cizí. Není náhodou, že Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve Spojených Státech již v roce 1994 upozornil na rizika užívání d, I-karnitinu.